Recepten

Kruidenbrood

Ingrediënten

250 gr. Speltbloem

250 gr. Speltmeel met gist

20 gr. Boter 

10 gr. Zout

275 ml Water

gedroogde kruiden zoals oregano en basilicum

Bereiding

  • Doe alle grondstoffen bij elkaar en begin te kneden. Het deeg is goed zodra je een stukje deeg eraf trekt en deze rustig uit elkaar trekt. Er ontstaat dan een dun vliesje met een egale kleur.

  • Bol het deeg vervolgens op en leg het onder een theedoek. Laat het minimaal 20 minuten rijzen. 

  • Druk het deegstuk plat, meng het met de kruiden en bol het opnieuw op. 

  • Laat het deeg wederom 20 minuten rijzen.

  • Smeer een bakblik of bakplaat in met boter of olie.

  • Sla de bol plat en kneed het in de gewenste vorm.

  • Leg het in de bakblik of de bakplaat en laat het nogmaals rijen voor ca. 45 minuten.

  • spuit het deeg nat alvorens het de over in gaat.

  • Bak het deeg gedurende 35 minuten in een voorverwarmde over op 230 °C onder in de oven.

  • Zet na het bakken de oven een stukje open, zodat de waterdamp ontsnapt en er een heerlijke korst ontstaat.

Gebakken ananas met munt

Ingrediënten voor 4 personen
 

verse ananas

2 el kokosolie

10 blaadjes verse munt

kokos rasp

Bereiding

  • Schil de ananas en snij in halve schijven van 2 cm dik

  • Smelt de kokosolie in een hapjespan

  • Bak de ananas tot deze net gaar is

  • Was in de tussentijd de muntblaadjes en snij deze in reepjes

  • Verdeel de ananas over 4 borden 

  • Bestrooi met de muntblaadjes en naar smaak met kokos rasp

Koffie-granola

Ingrediënten voor 500 gram 

200 gr. havervlokken

40 gr. honing

50 gr. amandelen

50 gr. hazelnoten

50 gr. pompoenpitten

30 gr. lijnzaad

30 gr. gedroogde cranberry's 

30 gr. moerbeien

2 sterke espresso's (totaal 50 ml)

Bereiding

  • Verwarm de over voor op 160 graden.

  • Hak de amandelen en hazelnoten in grove stukken.

  • Neem een grote kom en meng alle ingrediënten behalve de gedroogde cranberry's, moerbeien en lijnzaad. Zorg dat je alles goed mengt zodat de honing en koffie goed verdeeld is.

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de granola erover.

  • Bak de granola in ongeveer 30 minuten goudbruin en krokant. Schep elke 10 minuten om.

  • Laat de granola afkoelen en schep de overige ingrediënten erdoor.

Variatie en bewaartip
  • In een goed afgesloten (weck) pot is de granola zeker 2 weken houdbaar

  • Varieer met noten die je lekker vind

  • Voeg eens wat geraspte pure chocolade toe aan de afgekoelde granola